Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
admin

E-Sukan mampu pacu sektor pelancongan - Syed Saddiq

Recommended Posts

61522995209_FIFA.jpg
KUALA LUMPUR: E-Sukan mampu beri impak positif dalam mengukuhkan lagi sektor pelancongan negara, kata Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Beliau berkata pertandingan Dota 2 (The Kuala Lumpur Major) yang berjaya menarik minat ribuan peminat E-sukan tempatan dan luar negara, mencerminkan daya tarikan yang ada pada sukan berasaskan permainan video itu.

"Kalau dilihat ramai (peminat) yang datang bukan dari Malaysia. Ia boleh meningkatkan kunjungan pelancong ke Malaysia, dan pada masa sama mempromosi negara, menarik minat khususnya golongan anak muda di ASEAN.

"Mereka (golongan muda ASEAN) merupakan komuniti yang kita nak tarik supaya mereka lebih kenal Malaysia dan ingin datang ke sini banyak kali," katanya ketika ditemui pemberita selepas meluangkan masa meninjau pameran di The KL Major di sini, pada Jumaat.

Syed Saddiq turut memberi bayangan pertandingan e-sukan akan terus dianjurkan di negara pada masa hadapan.

"Ini kali pertama dan saya rasa ia bukan kali terakhir. Kita nak bawa lagi banyak pertandingan e-sukan peringkat antarabangsa di Malaysia kerana ia dapat menarik minat bukan sahaja penyertaan rakyat Malaysia tetapi dari luar negara," katanya.

Sementara itu, menyentuh mengenai pembangunan e-sukan negara, beliau menegaskan kerajaan komited dalam memastikan e-sukan tidak terpinggir dan terus diberikan perhatian dengan beberapa pelan yang telah dirangka.

Beliau menggariskan tiga perkara utama yang dititikberatkan dalam merangka pelan pembangunannya iaitu memperkasa Persatuan Sukan Elektronik Malaysia (ESM), menjalin hubungan strategik dengan syarikat berasaskan permainan video dan mewujudkan liga e-sukan bermula dari peringkat bawah.

The KL Major yang merupakan pertandingan e-sukan antarabangaa yang julung kali dianjurkan di Malaysia berlangsung selama tiga hari bermula hari ini, menawarkan hadiah wang tunai berjumlah AS$1 juta (RM4.1 juta).

-- BERNAMA

Let's block ads! (Why?)

Lihat Selanjutnya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×