Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
admin

Tidak ada isu siapa taja lawatan polis - Muhyiddin

Recommended Posts

61545994877_Muhyiddin.jpg
HULU LANGAT: Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak mempunyai sebarang isu dalam pembabitan mana-mana pihak yang membiayai polis untuk lawatan sambil belajar ke Turki.

Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ia termasuk agensi lain di bawah kementerannya.

"Tidak ada masalah, memang menteri ada hak hendak putuskan untuk dapat kelulusan saya dan biasanya dalam kes sebegini, dinyatakan satu persatu peruntukan dan lain-lain perkara dan pihak menaja Lembaga Totalisator Malaysia.

"Itu datang dari mana-mana, itu soal lain saya fikir tidak ada kesalahan," katanya semasa sidang media selepas Majlis Pengumuman Calon PH untuk PRK Semenyih di sini, pada Khamis.

Ahad lalu, sebuah portal berita antarabangsa melaporkan beberapa pegawai tertinggi Polis Diraja Malaysia (PDRM) termasuk Ketua Polis Negara pergi ke Turki.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng kemudiannya mengesahkan lawatan sambil belajar Tan Sri Mohamad Fuzi Harun bersama pegawai kanan polis ke Turki ditaja oleh syarikat nombor ramalan.

Jelasnya, kos perbelanjaan lawatan kerja itu tidak menggunakan peruntukan daripada Kementerian Kewangan.

Ujarnya walaupun lawatan itu ditaja oleh Lembaga Totalisator Malaysia iaitu sebuah agensi di bawah Kementerian Kewangan, sumber kewangan bagi tajaan itu bukan dari kementerian berkenaan.

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, mengikut prosedur masa kini, selagi ia mendapat kelulusan Lembaga Pengarah Totalisator, sebarang tajaan tidak perlu dirujuk kepada Kementerian Kewangan untuk mendapat kelulusan.

Muhyiddin sebelum ini berkata, lawatan itu dibenarkan bagi mempelajari kaedah membanteras kegiatan judi dalam talian berdasarkan keperluan polis menangani kegiatan itu di negara ini, bukannya atas urusan peribadi.

Let's block ads! (Why?)

Lihat Selanjutnya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×