Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
admin

Mata wang kripto masih dalam pertimbangan - Khalid Samad

Recommended Posts

51542002877_KhalidAbdulSamad.jpg
KUALA LUMPUR: Kerajaan masih belum membuat keputusan muktamad berhubung penggunaan mata wang kripto, mata wang digital, sama ada ia sah atau tidak untuk dilaksanakan di negara ini.

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad, berkata ia belum jelas kerana masih dalam pertimbangan.

"Ada orang tanya saya sama ada ia sah atau tidak... sama ada sah atau tidak sah... itu jawapannya. Ia masih dalam keadaan yang tidak jelas.

"Memang saya terbabit dengan pelancaran Harapan Coin, tapi malangnya saya bukan Menteri Kewangan, tetapi Menteri Wilayah Persekutuan, maka ia bukan di bawah bidang kuasa saya... tak bolehlah saya nak tekan sangat (perkara ini)," katanya sewaktu berucap merasmikan Majlis Minum Petang dan Program Amal Penyerahan Bantuan Sumbangan Persekolahan Fasa Kelima (2019) anjuran Pertubuhan Kebajikan Insaniah Srikandi Malaysia (Srikandi Malaysia), di sini, hari ini.

Khalid mengulas kejayaan penganjur bersama program minum petang berkenaan, Blockchain.My kerana berani memperkenalkan teknologi baru itu.

Khalid pernah mencadangkan mata wang kripto, Harapan Coin, kepada Bank Negara Malaysia dan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, untuk transaksi kerajaan.

Beliau mencadangkan penggunaan mata wang digital itu kerana ia adalah teknologi baru.

Dalam ucapan sama, Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam turut berkata, kerajaan menggalakkan dan sentiasa menyokong pertubuhan bukan kerajaan menjalankan tugas membantu mendekatkan jurang ketidaksamarataan di antara masyarakat.

Program yang memasuki tahun kelima itu menyumbangkan kelengkapan sekolah berupa beg, kasut dan stokin, alat tulis, hamper serta wang tunai yang keseluruhan berjumlah RM200 setiap seorang.

Penerima adalah 100 murid dari kalangan anak yatim dan asnaf di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur.

-- BERNAMA

Let's block ads! (Why?)

Lihat Selanjutnya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×