Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

All Activity

This stream auto-updates     

  1. Today
  2. PM cadangan lagu "Malaysia Bersih" dalam acara-acara kerajaan
  3. Anthony Loke ucap takziah kepada keluarga mendiang terkorban
  4. Mahkamah khas rasuah ditubuh
  5. admin

    AWANI Ringkas (12:00AM)

    AWANI Ringkas (12:00AM)
  6. ALOR SETAR: Kakak kepada rakyat Malaysia yang cedera di Christchurch, Mohd Tarmizi Shuib, meminta orang ramai agar tidak tularkan mengenai kes kehilangan anak saudaranya Mohd Haziq Mohd Tarmizi, 17, yang masih tidak ditemui sehingga kini.Zarina Shuib, 53 tahun, berkata ada yang sanggup mengatakan Mohd Haziq turut terkorban dalam serangan berdarah di Masjid Al-Noor, di Christchurch, New Zealand pada Jumaat lalu, tanpa mengambil kira perasaan anggota keluarga. Menurut Zarina, adiknya itu sebak ketika menceritakan tentang kehilangan anaknya. Zarina sempat berbual dengan adik bongsunya yang kini masih dirawat di Hospital Christchurch menerusi panggilan video selama kira-kira 10 minit petang Selasa. BACA: Mohd Haziq masih belum ditemui"Haziq yang berumur 17 tahun, buat masa ni memang tak dapat dikesan lagi, tetapi saya minta pihak yang berkenaan jangan lah membuat andaian yang bukan-bukan. "Takut banyak yang tak betul, kami pun jadi risau. Maklumat tu biar datang dari keluarga sendiri," katanya ketika ditemui di rumahnya di Hutan Kampung, Alor Setar, Kedah, pada Selasa. Zarina berkata, keadaan adiknya itu belum pulih sepenuhnya selepas menjalani pembedahan kedua bagi mengeluarkan peluru di belakang badan, pada petang Isnin. Menurutnya, dia berasa lega kerana abangnya, Zakaria, 55, dan adiknya, Mariani, 49, serta sepupu, Nordina Ahmad Fauzi, 30, telah tiba di Christchurch untuk menemani Mohd Tarmizi. Mereka yang dibiayai kerajaan negeri Kedah akan berada di Cristchurch sehingga 25 Mac ini untuk memberikan sokongan kepada adik dan keluarganya serta membantu mencari Haziq. Menurut Zarina, pelbagai andaian boleh dibuat terhadap kehilangan anak saudaranya itu, tetapi jangan tularkan perkara bukan-bukan sehingga meresahkan keluarga mereka. "Masa cedera, dia mungkin sempat lari atau sembunyi ke... dia tak mahu menonjolkan diri, mungkin dia trauma. Atau mungkin dia sembunyi, siapa pun tak tahu kan. "Kalau cedera mungkin orang akan jumpa dia, bawa dia pergi hospital... boleh jadi macam tu juga kan. Apa yang berlaku kat dia, kita tak tahu," katanya lagi. Let's block ads! (Why?) Lihat Selanjutnya
  7. Khabar Dari Sarawak: Saluran maklumat baru di zon Kuching Utara
  8. KERAJAAN New Zealand meminta penjelasan daripada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) tiga platform media sosial ternama dunia berhubung penyiaran insiden tragis serangan dua masjid di Christchurch pada Jumaat.CEO Facebook, Mark Zuckerberg, CEO Twitter, Jack Dorsey, dan CEO Google, Sundar Pichai digesa menjelaskan bagaimana cara mereka mengawal kandungan siaran di platform media sosial masing-masing. Tiga syarikat berteknologi Amerika Syarikat itu dihujani dengan kritikan bertubi-tubi dari pelbagai pihak serata dunia selepas mereka didakwa gagal mengenal pasti dan menghentikan siaran serta penyebaran rakaman insiden serangan yang berlaku pada Jumaat. Tragedi yang mengorbankan 50 jemaah ketika solat Jumaat itu disiarkan secara langsung menerusi media sosial Facebook milik suspek pengganas Brenton Tarrant. Ketua Pegawai Eksekutif Vodafone New Zealand, Spark dan 2degrees berkata mereka telah mengambil langkah yang sebelum ini belum pernah dilakukan untuk mengenal pasti dan menangguhkan akses yang menyiarkan rakaman video serangan berkenaan.Mereka turut menyeru syarikat teknologi tinggi untuk menyekat atau memadamkan kandungan yang berkaitan dengan keganasan. "Walaupun pengendali rangkaian sosial telah berusaha memadamkan video kejadian pada Jumaat itu sejurus mengetahuinya, ia masih tersebar luas dan tidak sepatutnya disiarkan di internet,” menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan syarikat berkenaan di laman web mereka. Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern pada Selasa menegaskan bahawa kerajaan negara itu akan menyiasat peranan media sosial yang dimainkan dalam serangan berdarah tersebut. “Kita tidak boleh hanya berdiam diri dan menerima kenyataan bahawa platform ini hanya wujud begitu sahaja dan apa yang dikatakan atau disiarkan bukanlah tanggungjawab mereka!” tegas Ardern dalam ucapannya di Parlimen pada Selasa. "Mereka adalah penerbit, bukan hanya penyiar. Mana mungkin mengaut keuntungan tanpa mengambil kira tanggungjawab." Terdahulu, Persatuan Pengiklan New Zealand dan Majlis Komunikasi Komersial menarik balik iklan di platform media sosial tersebut yang didakwa gagal menapis siaran rakaman insiden tragis itu dan mengeluarkan satu kenyataan bersama mempertikaikannya. "Jika pemilik laman web dapat menyasarkan iklan kepada pengunjung dalam kurang sesaat, kenapa teknologi sama tidak dapat digunakan untuk mencegah kandungan negatif yang disiar secara langsung?" menurut kenyataan bersama itu. BACA: Syarikat ternama boikot, tarik iklan daripada Facebook, Google Francais makanan segera Burger King, ASB Bank, Kiwibank, ANZ Bank New Zealand, Bank of New Zealand dan Lotto New Zealand dilapor turut bertindak memboikot platform media sosial itu. Let's block ads! (Why?) Lihat Selanjutnya
  9. The Brand With Melisa Idris: Fighting Faux-Feminism In Advertising
  10. KUALA LUMPUR: Pekerja Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang yang parah selepas terlibat dengan kemalangan di lapangan tersebut awal pagi Isnin, menghembuskan nafasnya terakhirnya pada petang tadi.Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB), Mohd Ruzaimi Iskandar Ahmad Razali, 39 tahun, meninggal dunia pada jam 6.45 petang Selasa. “Selepas dua hari diberi rawatan intensif, mangsa, Mohd Ruzaimi meninggal dunia pada jam 6.45 petang hari ini meninggalkan seorang isteri Nor Azawiah Md Usuf dan empat cahaya mata berumur 1 hingga 13 tahun. "Ruzaimi seorang kakitangan yang berdedikasi dan sangat komited terhadap pekerjaannya. Beliau menyerlah di kalangan rakan sekerja dan pihak pengurusan sebagai seorang yang berbakat dengan etika kerja yang membanggakan. Pemergiannya merupakan kehilangan tragis buat Malaysia Airports," kata kenyataan tersebut.BACA: Kakitangan Malaysia Airports parah kemalangan dengan pesawat persendirian Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airports, Raja Azmi Raja Nazuddin berkata syarikat itu sedang membantu dalam menguruskan pengekebumian jenazah. "Keutamaan kami adalah untuk memastikan keselesaan dan kebajikan keluarga dapat dijaga," katanya. Dalam kejadian jam 3.20 pagi Isnin, Mohd Ruzaimi cedera parah selepas terlibat dalam kemalangan di landasan dengan pesawat persendirian. Penumpang dan kru pesawat bagaimanapun berada dalam keadaan selamat dan tidak cedera. Insiden itu menyebabkan ketibaan beberapa penerbangan terjejas disebabkan kerja-kerja membersihkan serpihan di lapangan terbang akibat kemalangan tersebut. Operasi penerbangan dilaporkan kembali pulih bermula dari 9 pagi hari yang sama. Malaysia Airports juga telah menubuhkan pasukan penyiasat dan sedang bekerjasama rapat dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) bagi menyiasat punca kemalangan. Let's block ads! (Why?) Lihat Selanjutnya
  11. Umno will still sue defectors | KiniFlash - 19 Mar
  12. 2019年3月19日 Kinitv《三分钟快报》
  13. GEORGE TOWN: Kira-kira 200 umat Islam di Pulau Pinang mengadakan majlis bacaan Yassin, tahlil dan doa selamat bagi memohon kesejahteraan umat Islam susulan insiden tembakan rambang di dua buah Masjid di Christchurch, New Zealand yang mengorbankan 50 nyawa.Majlis anjuran Komuniti India Muslim Pulau Pinang di adakan di Masjid Kapitan Keling di George Town itu turut dihadiri Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow. Menurut Pengerusi Masjid, Datuk Meera Mydin Mustar, majlis turut diadakan bagi memohon kesembuhan mangsa yang tercedera dalam tragedi yang berlaku ketika solat Jumaat itu, selain mendoakan supaya rakyat Malaysia yang masih hilang, Haziq Mohd Tarmizi, 17, ditemui. "Tujuan kita buat majli Yassin ini adalah untuk mengenang mangsa-mangsa yang kena tembak di New Zealand, serta mendoakan roh mereka yang meninggal dan yang cedera semoga mereka cepat sembuh. "Dan kita berasa gembira kerajaan New Zealand prihatin bantu masyarakatnya," katanya kepada pemberita.Sementara itu, Kon Yeow berkata, usaha murni yang dibuat kariah Masjid Kapitan Keling ini amat wajar bagi mendoakan kesejahteraan masyarakat khususnya umat Islam. BACA: "Assalamualaikum..." ucap PM New Zealand buka sidang parlimen BACA: Serangan Christchurch: Syarikat ternama boikot, tarik iklan daripada Facebook, Google Katanya, pihaknya turut mendoakan agar semua mangsa khususnya tiga rakyat Malaysia yang cedera segera sembuh. "Kita mahu majlis malam ini menjadi satu contoh bahawa kita tidak akan menentang keganasan dengan cara lagi ganas tetapi dengan cara yang aman," katanya. Menurut beliau, Kerajaan Pulau Pinang juga sudah menghulurkan bantuan sewajarnya dengan membawa ahli keluarga salah seorang mangsa serangan dari negeri itu Rahimi Ahmad ke New Zealand bagi melihat sendiri keadaan anak mereka. Katanya, dengan bantuan itu secara tidak langsung dapat meringankan beban serta kebimbangan keluarga dari Kampung Binjai, Bayan Lepas, Pulau Pinang itu. Sehingga kini tiga rakyat Malaysia, Rahimi Ahmad, 39, Mohd Tarmizi Shuib, 46, dan Mohd Nazril Hisham Omar, 46, yang tercedera dalam kejadian itu masih dirawat di Hospital Christchurch manakala anak sulung Mohd Tarmizi iaitu Haziq, masih belum ditemui. Let's block ads! (Why?) Lihat Selanjutnya
  14. Jasad dua rakyat Malaysia korban Lombok tiba di tanah air
  15. KUALA LUMPUR, 19 Mac (Bernama) -- Kerajaan sedang mengkaji langkah kecekapan tenaga dan tenaga boleh diperbaharui (RE) untuk mengurangkan bil elektrik dan pelepasan karbon dioksida dalam bangunan kerajaan, kata Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC), Yeo Bee Yin. Dalam kenyataan dikeluarkan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari (SEDA) hari ini, Yeo berkata dengan memperkenalkan dasar baharu seperti program pemeteran tenaga bersih baharu (NEM), kerajaan berharap ia boleh menjadi pemangkin dan meningkatkan pertumbuhan RE di negara ini. Program NEM ialah inisiatif solar fotovoltaik (PV) oleh MESTECC untuk menggalakkan penggunaan tenaga boleh diperbaharui di Malaysia. Di bawah program ini, tenaga yang dihasilkan daripada sistem solar PV yang dipasang akan digunakan terlebih dahulu dan sebarang lebihan dieksport kepada Tenaga Nasional Bhd (TNB) secara diimbangi ‘satu per satu’. Skim ini adalah terpakai kepada semua sektor domestik, komersil, industri dan pertanian selagi mereka adalah pelanggan TNB. Program ini telah menyaksikan pertumbuhan positif sejak pelancarannya pada Oktober tahun lepas dengan 38 megawatt (MW) yang diambil daripada 500 MW diperuntukkan untuk program ini, kata Yeo. "Malaysia mempunyai potensi yang besar dalam menjana tenaga solar menerusi sistem PV di atas bumbung. "Terdapat 3.2 juta hartanah bertanah, 450,000 rumah kedai, 90,000 kilang teres, 21,000 kilang persendirian dan 1,000 kompleks perniagaan di Malaysia," katanya lagi. Sehingga kini, SEDA telah meluluskan 17 permohonan pelabur solar sejak ia melaksanakan direktori pelabur solar PV pada Januari tahun ini. NEM baharu ini juga telah berjaya menghasilkan peluang perniagaan tenaga boleh diperbaharui PV solar baharu yang turut melibatkan pajakan solar, pembelian elektrik solar melalui perjanjian pembelian tenaga (PPA) atau gabungan kedua-duanya. Dalam pada itu, Yeo berkata satu pelan hala tuju baharu dikenali sebagai Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Boleh Diperbaharui (RETR) 2035 kini sedang dibangunkan bagi meneroka strategi dan pelan tindakan untuk merealisasikan sasaran kerajaan mencapai 20 peratus RE dalam penggunaan tenaga campuran di seluruh negara menjelang 2025. Hala tuju itu akan menilai manfaat kos dan keberkesanan mewujudkan pasaran REC mandatori. Strategi itu termasuk perdagangan tenaga rakan setara iaitu pengguna solar boleh menjual elektrik lebihan mereka kepada pengguna lain, membolehkan mereka yang mempunyai kekangan di atas bumbung untuk turut menikmati skim NEM. Ia juga termasuk menyediakan pilihan kepada para pengguna membeli 100 peratus RE daripada syarikat-syarikat utiliti tenaga. --BERNAMA Let's block ads! (Why?) Lihat Selanjutnya
  16. 她们回不来了 同学:每月都聚会 说好不失联
  17. KUALA LUMPUR: Malaysia tidak akan berdepan dengan cuaca panas melampau seperti yang pernah berlaku pada tahun 1998 dengan suhu yang tertinggi berada pada paras 40 Darjah Celsius.Pengarah Pusat Operasi Cuaca dan Geo Fizik Nasional Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) Dr Hisham Mohd Anip berkata suhu tertinggi dijangka dicatatkan adalah sekitar 37 hingga 38 darjah Celsius melibatkan beberapa negeri di utara iaitu iaitu Perak, Kedah dan Perlis. Katanya, cuaca panas yang dijangka berlarutan sehingga Mei adalah fenomena biasa yang melanda negara berikutan penghujung monsun timur laut. “Kebiasaannya kalau kita tengok rekod-rekod kita, suhu paling panas dialami di negeri-negeri utara seperti di Kedah, Perlis, Perak dan mungkin juga di pedalaman Kelantan dan Pahang. “Yang paling tinggi kebiasaannya adalah 37 - 38 darjah Celcius, tapi pernah berlaku sehingga 40 darjah Celsius, itu pun sekali sahaja pada tahun 1998 disebabkan pada ketika itu kita ada El Nino yang kuat. “Memandangkan kini keadaan atmosfera kita bukan dipengaruhi oleh El Nino kuat, jadi kita tidak jangka akan sampai 40 (darjah Celsius), sekitar 38 (darjah Celsius) itu jangkaan kita,” katanya kepada Astro AWANI, pada Selasa. Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai fenomena cuaca panas yang melanda bahagian barat Semenanjung dan Sabah yang dijangka berterusan hingga hujung April ini.Katanya, suhu di negeri-negeri lain dijangka berada pada paras antara 35 hingga 36 darjah Celsius. Bagaimanapun, monsun yang melanda negara ketika ini yang membawa cuaca panas dan kering tidak akan menyebabkan kemarau panjang. “Kalau ikut kepada fasa cuaca kita sekarang, semalam ada beberapa kawasan mengalami hujan di Selangor dan Perak dan dijangkakan beberapa hari ini akan hujan berterusan sehingga pertengahan Mei disebabkan fasa peralihan monsun. "Jadi kita tidak jangkakan akan berlaku kemarau dalam fasa peralihan monsun ini. Banyak kawasan akan menerima hujan,” katanya. Ditanya mengenai fenomena El Nino yang dijangka melanda Sabah, Dr Hisham berkata ia masih dikategorikan pada tahap lemah dan tidak memberi impak signifikan kepada cuaca di negara ketika ini. Katanya, kesan El Nino hanya akan dirasai di kawasan Sabah berikutan negeri itu terletak di barat pasifik. “Bila kita bercakap mengenai El Nino ia ada indeks yang dipantau oleh badan antarabangsa. Bila lemah itu ia berdasarkan suhu dan keadaan laut di tengah pasifik. Kalau lemah itu maknanya suhu di tengah laut adalah 0.5 darjah Celsius lebih tinggi daripada biasa. “Sederhana pula 1.0 darjah Celsius lebih tinggi daripada biasa, manakala kuat 1.5 darjah Celsius lebih tinggi daripada biasa. Jadi itu tahap (El Nino) dan sekarang ini apa yang dipantau oleh badan-badan antarabangsa sekitar 0.5 darjah Celsius,” ujarnya. Terdahulu, organisasi meterologi dunia di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengesahkan 70 hingga 80 peratus kemungkinan El Nino melanda dalam tempoh tiga bulan akan datang. Jelasnya, keadaan El Nino di Malaysia masih dianggap normal dan tidak sehingga mencapai suhu ekstrem seperti kejadian El Nino pada 2016. Bagaimanapun, Dr Hisham menasihati orang ramai supaya sentiasa berwaspada dengan mengurangkan aktiviti luar bagi mengelak terdedah kepada strok haba serta mengelakkan pembakaran terbuka. “Dalam situasi sekarang ini, banyak tempat yang mengalami cuaca panas dan nasihat kami jangan berada di tempat terbuka terlalu lama dan terdedah kepada panas matahari. Kita tengok juga sekarang ini banyak kawasan-kawasan mula terbakar, jadi elakkan membuat pembakaran terbuka untuk elak situasi menjadi lebih teruk,” katanya. Let's block ads! (Why?) Lihat Selanjutnya
  18. Mangsa terselamat gempa pulang ke Malaysia
  19. Panas terik di Pendang, gerai tembikai jadi tumpuan
  20. Sungai Kim Kim kini disahkan selamat
  21. Sungai Masai lokasi baharu terjejas akibat pencemaran Sungai Kim Kim
  22. Separuh tahun pimpinan PH hanya selesai skandal 1MDB
  23. Gigi dan titisan darah sah milik adik Nur Aisyah Aleya
  24. Cuaca panas membahang fenomena biasa
  25. Dua mayat mangsa Lombok tiba ke tanah air
  26. PUTRAJAYA: Kerajaan belum menetapkan tarikh tertentu berkenaan penubuhan mahkamah khas rasuah, namun usaha ke arah itu akan cuba dilakukan secepat mungkin.Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan penubuhan mahkamah itu bagaimanapun tidak akan menjejaskan fungsi dan peranan mahkamah biasa. "Kita memahami mahkamah biasa agak sibuk kerana perlu mengendalikan pelbagai kes lain."Mahkamah ini akan membolehkan kes-kes rasuah diberi masa untuk diteliti sebaiknya. “Kerajaan dalam proses akhir penilaian cadangan ini dan akan diputuskan secepat mungkin,” kata beliau pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah (JKKMAR), pada Selasa. Mesyuarat itu turut memutuskan penggunaan lagu berjudul Malaysia Bersih dalam semua program rasmi kerajaan yang akan dimainkan selepas lagu Negaraku. Let's block ads! (Why?) Lihat Selanjutnya
  1. Load more activity
×